Facebook Nieuwsoverzicht: Bouwen aan verbindingen voor iedereen

06 OKTOBER 2015

Blog door Chris Marra, Emerging Markets Product Manager en Alex Sourov, Emerging Markets Engineering Manager

Mensen in opkomende markten komen in een steeds sneller tempo online. In de meeste gevallen gebeurt dit via 2G-verbindingen. Om het ook voor de volgende miljard mensen mogelijk te maken om Facebook te gebruiken moeten we functies ontwikkelen die probleemloos werken ongeacht het mobiele netwerk en apparaat. Voor de mensen in het Nieuwsoverzicht team bij Facebook betekent dit dat zij ervoor moeten zorgen dat mensen het Nieuwsoverzicht kunnen laden en er doorheen kunnen scrollen, via welke verbindingssnelheid dan ook. De afgelopen tijd heeft Facebook gewerkt aan het verbeteren van deze gebruikerservaring zodat het gestroomlijnd en snel werkt voor mensen op de hele wereld.

Rekening houden met verbindingssnelheid
Er zijn veel verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden bij het Nieuwsoverzicht om er zeker van te zijn dat mensen de verhalen zien die voor hen het meest relevant zijn - onder die factoren vallen ook het type apparaat of de snelheid van het mobiele netwerk of wifi-verbinding. Hier rekening mee houden beïnvloedt welke verhalen we laten zien in het Nieuwsoverzicht. Bijvoorbeeld: met een langzamere internetverbinding zullen video's niet of moeilijk laden, waardoor mensen minder video's en meer status updates en links zult zien.

Om de manier waarop we onderscheid maken tussen de verschillen soorten netwerken hebben we een open-source Network Connection Class ontwikkeld, een manier op de snelheid van het netwerk vast te stellen. Met recente updates hebben we het mogelijk gemaakt om meer verhalen en foto's op te halen terwijl iemand door het Nieuwsoverzicht scrollt met een langzamere verbinding - zo blijven er verhalen beschikbaar naarmate iemand verder scrollt. Als je een post van een vriend leest via een langzamere verbinding, worden er in de tussentijd meer verhalen geladen en zijn ze klaar om gezien te worden als je klaar bent met lezen .

Prioriteiten stellen
Als iemand een slechte verbinding heeft en het Nieuwsoverzicht laadt langzaam, zullen we eerst het huidige verhaal downloaden in plaats van volgende berichten al te downloaden. Bijvoorbeeld: Als je kijkt naar een foto van een vriend of pagina die nog niet helemaal geladen is, zullen we voorrang geven aan die foto en andere verhalen later downloaden.

Ook wordt gewerkt aan de beste bestandsindeling voor het laden van foto's. Onlangs zijn we overgestapt op Progressive JPEG wat ons in staat stelt om eerst een foto in lagere kwaliteit te tonen terwijl deze nog gedownload wordt en mensen al iets van de foto kunnen zien in plaats van niets. Dit vermindert ook de hoeveelheid data die nodig is om een foto te laden en de laadtijd versnelt hierdoor. Deze overstap is begin dit jaar al gemaakt voor iOS en nu wordt deze technologie ook op Android toegepast.

Content bij zeer slechte verbindingen
Het komt ook voor dat we helemaal geen verhalen in het Nieuwsoverzicht kunnen laden, bijvoorbeeld wanneer een verbinding overbelast is of van slechte kwaliteit. We hoorden van mensen dat ze liever oude content zouden zien in plaats van helemaal niets. Dus vanaf nu zullen we als je Facebook opent met een slechte verbinding content laten zien die bij een vorig bezoek gedownload is. Je kunt hier doorheen scrollen en deze openen totdat de verbinding verbetert. Een voorbeeld: wanneer je het Nieuwsoverzicht opent in een vliegtuig (zonder wifi) kun je nog steeds verhalen lezen waar je eerder voorbij was gescrolld toen je nog wel een verbinding had.

Ook al laden we inhoud van vorige bezoeken aan het Nieuwsoverzicht we halen de verhalen die je al hebt gezien niet later opnieuw op, zodat het niet meer data kost. Echter, wanneer iets aan een verhaal veranderd is - bijvoorbeeld het aantal reacties of likes, of het bericht is verwijderd - zullen we deze veranderingen aan je laten zien.


http://newsroom.fb.com/news/2015/10/news-feed-fyi-...

Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Facebook

7N60 Communicatie is het PR bureau van Facebook in de Benelux. 

berichten