189798 1 article 606221 large 1449492631

Facebook lanceert Instant Articles in Nederland

Amsterdam, 8 december 2015 - Vandaag lanceert Facebook Instant Articles in Nederland met launch partners Metro, NOS.nl, NU.nl, RTL Nieuws en Telegraaf. Deze partners zijn net begonnen of zullen binnenkort starten met het publiceren van de snel ladende Instant Articles.

Meer en meer mensen nemen nieuws tot zich op mobiele apparaten en Facebook wil deze nieuwservaring voor mensen sneller en rijker maken. Gemiddeld duurt het 8 seconden om een online nieuwsartikel te laden binnen Facebook, verreweg het langzaamste van alle inhoud op Facebook. Met Instant Articles wordt de laadtijd tien keer zo snel als bij standaard online artikelen.

Een Instant Article is te herkennen aan de bliksemschicht bij het artikel en staat voor een snelle, interactieve ervaring. Instant Articles zijn niet alleen sneller, ze bieden bovendien een reeks aan interactieve functies waarmee uitgevers en journalisten hun verhalen op nieuwe manieren tot leven kunnen wekken. Door de telefoon schuin te houden kan worden ingezoomd en kunnen hoge resolutie beelden worden bekeken. Automatisch afspelende video’s brengen het artikel tot leven. Andere mogelijkheden zijn interactieve kaarten, gesproken toelichtingen en er zijn zelfs mogelijkheden om te reageren op een specifiek onderdeel van het artikel, of dit leuk te vinden.

Instant Articles zijn eenvoudig te gebruiken. Het zijn dezelfde artikelen die normaal ook in het nieuwsoverzicht worden getoond, maar dan met een snellere laadtijd en mooier vormgegeven. Deelt iemand een link op Facebook van een artikel waar ook een Instant Article van is, dan wordt deze automatisch getoond.

“De uitbreiding van Instant Articles naar Nederland, beginnend met Metro en RTL Nieuws die al publiceren is een belangrijke mijlpaal voor het product. En dat NU.nl, Nos.nl en De Telegraaf dit binnenkort ook gaan doen, is fantastisch”, zegt Andy Mitchel, Director Global Media Partnerships bij Facebook. “Instant Articles zijn ontworpen in samenspraak met  uitgevers. We zijn blij deze samenwerking ook met Nederlandse uitgevers uit te breiden en ook hen de mogelijkheid te geven om snelle, interactieve artikelen te delen met hun lezers, via de Facebook app.

“Wij willen onze huidige en toekomstige lezers op zo veel mogelijk platformen bedienen”, aldus Dave van Aken, Head of Social Media bij dagblad Metro. “Facebook is voor ons de grootste online traffic generator. Voornamelijk de luchtige artikelen scoren goed bij Metro. Dankzij Instant Articles kunnen we nu verhalen met diepgang beter onder de aandacht van onze fans brengen. De applicatie voor iOS zorgt voor een mooiere, professionelere én een snellere ervaring.”

"Met een nieuwe responsive site van NOS.nl en verbeteringen van de NOS-app, hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt aan onze mobiele aanwezigheid. We maken gebruik van storytelling en een goede toepassing van beeld, video en andere relevante content in onze nieuwsverhalen is daarom erg belangrijk", zegt Lara Ankersmit, Hoofd Digitale media NOS, over de online aanwezigheid van NOS. "We doen mee aan Facebook Instant Articles om te onderzoeken of we zo de gebruikerservaring op Facebook kunnen verbeteren en zijn benieuwd naar de resultaten."

Harry de Wit, algemeen directeur Telegraaf Media Groep Landelijke Media, over Instant Articles: "Als uitgever met het hoogste aantal sociale interacties in Nederland, verwachten we dat onze content met Instant Articles nog meer impact zal maken op Facebook.”

Met RTL Nieuws willen we zijn waar ons publiek is. Facebook is een krachtig platform om de doelgroep te bereiken. Onze onderscheidende nieuwsartikelen, video’s en research willen mensen graag lezen en delen. Met Facebook Instant Articles kunnen we hiermee een nieuwe stap zetten.” zegt Joris van Lierop, uitgever van RTL Nieuwsgroep. “We gaan met enthousiasme experimenteren met deze nieuwe vormen, we hopen hiermee nog meer consumenten te bereiken en de betrokkenheid tussen het RTL Nieuws en haar doelgroep verder te verstevigen.”

Instant Articles zijn te lezen vanuit de Facebook apps en te herkennen aan de bliksemschicht. Wereldwijd worden iedere dag al duizenden artikelen op deze nieuwe manier gedeeld, onder andere door The New York Times, The Washington Post, Buzzfeed, en Bild. 

Download PDF
Download PDF
Over Facebook

7N60 Communicatie is het PR bureau van Facebook in de Benelux. 

berichten