Nieuwe universele visuele taal op Facebook en de laatste videostatistieken

08 JANUARI 2015

Video: De nieuwe universele taal
Mensen spreken een nieuwe universele taal – een die is samengesteld uit foto’s, emoji’s, stickers en video. Deze visuele taal wordt gezien als een bondige, tijd-efficiënte en krachtige manier voor mensen om hun boodschap over te brengen.

Een grote rol in de ontwikkeling van deze taal is weggelegd voor mobiele technologie. Hierdoor hebben mensen altijd een camera bij zich om momenten vast te leggen en te dellen en kunnen mensen zich uitdrukken door beeld, geluid en beweging te gebruiken.

Op Facebook zien we deze verschuiving naar een visuele taal tot leven komen. In slechts een jaar tijd is het aantal videoberichten per persoon wereldwijd met 75 procent toegenomen. In de VS was dit zelfs 94 procent. Gemiddeld uploaden mensen wereldwijd iedere dag meer dan 350 miljoen foto’s naar Facebook.

Op Instagram was de communicatie altijd al erg visueel. Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd posten iedere dag meer dan 70 miljoen foto’s en video’s.Tegelijkertijd steeg in 2014 het gemiddelde aantal stickers dat gedeeld werd via Facebook met 75 procent ten opzichte van 2013.

Scroll, stop en kijk
Nu mensen meer en meer video’s maken en delen verandert de samenstelling van het Nieuwsoverzicht. Het aantal video’s van mensen en bedrijven in het Nieuwsoverzicht is nu 3,6 keer zo als vorig jaar (jaar op jaar).

Sinds juni 2014 worden iedere dag gemiddeld meer dan 1 miljard video’s bekeken. Gemiddeld ziet meer dan de helft van de mensen in de VS die dagelijks terugkomen op Facebook minstens een video per dag.

Een belangrijk deel van deze video’s wordt bekeken op mobiel: 65 procent wereldwijd. Deze verschuiving naar mobiel zal zich doorzetten dankzij onder andere snellere verbindingen, goedkopere toegang en grotere en betere schermen. Cisco Systems schat dat video op mobiel tussen 2013 en 2018 zal verveertienvoudigen. Dit komt neer op 69 procent van het mobiele datagebruik in 2018.

Gezien Amerikanen een op iedere vijf mobiele minuten besteden op Facebook en Instagram kunnen we ervan uitgaan dat deze platforms hier een grote bijdrage aan leveren.

Een plek om video’s te ontdekken
Facebook Nieuwsoverzicht stelt mensen in staat om content van mensen en merken te ontdekken. Video is een groot deel van deze content: 76 procent van de mensen in de VS die Facebook gebruikt geeft aan video’s te ontdekken via Facebook.

Wat betekent dit voor merken
Mobiel geeft merken meer mogelijkheden om mensen te bereiken op een visueel aantrekkelijk manier die bovendien taalbarrières overstijgt en via een scherm dat mensen altijd en overal bij zich dragen. Merken moeten hun verhaal tot leven brengen in slechts enkele seconden. Facebook noemt dat “thumb-stopping creative”, of creativiteit die ervoor zorgt dat mensen stoppen met scrollen.

Hier zijn enkele vroege observaties die bedrijven kunnen helpen. Facebook baseerde deze op eigen onderzoek naar consumenten en videoadvertenties.

Sterke creativiteit vanaf het eerste beeld: Waarde wordt erg snel gecreëerd, beginnende met de thumbnail en de eerste drie seconden van de video. Wil je dat mensen stoppen met scrollen en naar je video kijken? Zorg er dan voor dat het eerste frame direct pakkend is.

Toegevoegde waarde gaat echter verder dan de eerste seconden. Want uiteindelijk zijn verhaal en inhoud van belang. Hoewel mensen de neiging hebben om korte video’s te bekijken zullen ze ook lange video’s bekijken, zolang deze langere video’s een goed verhaal vertellen.

Neem bijvoorbeeld McDonalds en hun campagne rondom het WK voetbal. Als onderdeel van deze campagne speelde het Facebook Creative Shop team iedere dag de meest spectaculaire momenten van die dag na met de iconische frietjes van McDonalds als fans, coaches en spelers, in een stadion gemaakt van McDonalds verpakkingsmateriaal. De FryFutbal campagne zorgde voor meer dan 400 miljoen impressies en bereikte meer dan 125 unieke mensen (waarvan 80 procent via mobiel) uit 158 landen.

Ontwerp voor ‘geluid uit’ en voeg waarde toe met ‘geluid aan’: Mensen kijken steeds meer video op hun mobiele telefoon en doen dit de hele dag door. Video’s spelen automatisch zonder geluid. Gebruik daarom video‘s die goed werken met én zonder geluid, zodat je boodschap duidelijk wordt zelfs als mensen de video zonder geluid afspelen. Doe dit bijvoorbeeld door tekst in je video te gebruiken.

Focus op je bredere campagne doelen: Sterke campagnes gebruiken een combinatie van creatieve middelen, bijvoorbeeld video en foto. Merken zullen hun creativiteit moeten optimaliseren voor verschillende schermen, apparaten en verbindingssnelheden om zo mensen op de meest aantrekkelijke en effectieve manier. 

Citaten
"Expressing ideas through film is a core aspect of how creative people love to bring ideas to life. With the explosive growth of video on Facebook, it is exciting to see News Feed become the center of discovery for this work. We are only just starting to unlock the potential of sight, sound and motion in a feed-driven world." Mark D’Arcy, Chief Creative Offer van Facebook Creative Shop
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Facebook

7N60 Communicatie is het PR bureau van Facebook in de Benelux. 

berichten