Meer mogelijkheden voor 'nalatenschap' op Facebook

Blogpost van Vanessa Callison-Burch, Product Manager, Jasmine Probst, Content Strategist and Mark Govea, Software Engineer

Facebook is een plek om dingen te delen met vrienden en familie en een plek waar je met elkaar verbonden bent. Voor velen is het ook een plek om herinneringen op te halen aan wat er niet meer is. Wanneer een persoon overlijdt kan zijn of haar account een gedenkplaats aan het leven, de vriendschappen en ervaringen worden.

Vandaag kondigt Facebook een nieuwe functie aan waarmee mensen een nalatenschapscontact kunnen kiezen - een vriend of familielid die het account kan beheren als die persoon overlijdt. Zodra iemand aan Facebook heeft laten weten dat een persoon is overleden, zal het account een herdenkingsstatus krijgen en kan de aangegeven contactpersoon de volgende acties uitvoeren:

  • Een bericht boven aan de tijdlijn plaatsen, bijvoorbeeld over een herdenkingsservice of om een speciale boodschap te delen.
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken van familieleden of vrienden die nog niet eerder op Facebook verbonden waren met de persoon.
  • Profiel- en coverfoto wijzigen.

Je kunt ook aangeven of je de nieuwe beheerder toestemming wilt geven om een archief van foto's en informatie te downloaden. Andere instellingen zullen hetzelfde blijven, zoals het instellen van de herdenkingsstatus. De nieuwe beheerder zal bijvoorbeeld niet kunnen inloggen als de overledene en heeft ook geen toegang tot privéberichten.

Als alternatief kunnen mensen ook aangeven dat ze hun account definitief verwijderd willen hebben na hun dood.

Tot nu toe, als iemand overleed, bood Facebook een standaard herdenkingsstatus aan. Op deze manier kon een account wel nog bekeken worden, maar kon deze niet beheerd worden door iemand anders. Door te praten met mensen die iemand verloren hebben, realiseerde Facebook zich dat het meer kan doen om mensen in hun rouwproces te ondersteunen. Daarnaast zijn er nu meer mogelijkheden voor mensen om aan te geven wat ze willen dat er met hun account gebeurt na overlijden.

De functie, in het Engels 'Legacy Contact', zal eerst in de VS beschikbaar zijn en later ook in andere landen. Het instellen van een Facebook 'erfenis' is volledig optioneel. Voor meer informatie waar deze functie te vinden is verwijzen je door naar de blogpost: http://newsroom.fb.com/news/2015/02/adding-a-legacy-contact/ Hier vind je ook screenshots. 

Download PDF
Download PDF
Over Facebook

7N60 Communicatie is het PR bureau van Facebook in de Benelux. 

berichten